Darujte
zdravie a krásu
článok / Jún 18 2020

Nechtová mykóza – ako sa jej zbaviť?

Mykóza nechtov, nazývaná aj nechtová pleseň alebo odborne onychomykóza, je infekčné ochorenie. Je mnoho spôsobov ako dostať mykózu nechtov, najčastejšie pobytom naboso v okolí bazénov (plavárne, kúpaliská, sauny, verejné sprchy). Stačí ak jeden z členov domácnosti dostane nechtovú mykózu a chodí doma naboso (napríklad v kúpeľni), alebo zdieľa s ostatnými papuče a inú obuv.

Liečba nechtovej mykózy laserom Žilina - Klinika Zdravia

V prvom rade prevencia

Najjednoduchšou ochranou je nosiť plážovú obuv, vietnamky či žabky na plavárňach, saunách, kúpaliskách atd. Po návrate je dobré aj takúto obuv dezinfikovať dezinfekčným prípravkom. Aj dezinfekcia nôh po návrate z kúpeľov či sauny vás môže zachrániť pred mykózou, najmä ak ste predsa len niekam stúpili bosou nohou. Na dezinfekciu nôh existujú rôzne dezinfekčné prípravky, ka niesú poruke, postačí aj octová voda.

Dôležitým pravidlom prevencie je tiež vždy si udržiavať nohy a chodidlá príjemne vetrané, vždy v čistote a v suchu. Také prostredie plesniam nevyhovuje a pomáha blokovať ich v množení. V letných horúčavách uprednostňujte ľahkú obuv a aj tú pravidelne zvnútra dezinfikujte.

Mykóza nechtov sa obvykle prejaví najprv na nechte palca, čo ale nemusí byť absolútnym pravidlom. Pravidelne si kontrolujte nechty na nohách, aby ste zachytili akékoľvek zmeny a včas navštívili dermatológa. Liečba mykóz môže trvať mesiace alebo roky. Čím skôr sa s liečbou začne, tým jednoduchšia a rýchlejšia môže byť.

Lokálna liečba mykózy prípravkami z lekárne

Ak zasiahneme včas, v prvotných ľahkých štádiách nechtovej mykózy postačia prípravky z lekárne. Ide o antimykotické krémy, roztoky a nechtové laky, ktoré sa opakovane nanášajú na nechty a likvidujú hubovú infekciu.

Ide o voľne predajné prípravky bez akýchkoľvek toxických účinkov na pečeň – pôsobia len lokálne, na mieste nanesenia. Žiaľ, tieto jednoducho použiteľné prípravky nedokážu vždy účinne zabrať. V takom prípade sa obvykle pokračuje liečbou so silnejšími liekmi na predpis.

Celková medikamentózna liečba tabletkami

Tabletky proti nechtovej mykóze vám už musí predpísať lekár po dermatologickom vyšetrení. Liečba tabletkami je obvykle dlhodobú záležitosť a môže trvať aj viac ako rok, ale minimálne tri mesiace.

Výhodou tabletkovej liečby mykózy je, že pomerne účinne zaberá aj proti ťažším a hlbokým formám nechtovej plesne. Nevýhodou sú vedľajšie účinky tabletiek, ešte zvýraznené potrebou ich dlhodobého užívania. Preto je potrebné počas celej tabletkovej liečby nekonzumovať žiadny alkohol a pravidelne kontrolovať stav pečene.

Antimykózne tabletky sa zároveň nesmú užívať s niektorými ďalšími liekmi. Napríklad s liekmi na cholesterol a s psychofarmakami. Preto musí byť lekár pri predpisovaní tabletkovej liečby mykóz plne oboznámený s vašim zdravotným stavom a prípadnými inými liekmi, ktoré užívate.

Lokálna liečba laserom = najlepšie riešenie

Aj pri liečbe nechtových plesní sa výborne osvedčil lekársky laser. Laser dokáže v krátkom okamihu dodať do konkrétneho bodu vysoké množstvo energie. Vďaka tomu spoľahlivo prehreje, spáli a denaturuje kompletné ložisko mykózy, hubové vlákna, podhubie aj samotný patogén.

Aby sme mali istotu, že hubovité plesne boli dokonale zničené, odporúčame v mesačných intervaloch absolvovať aspoň 3 alebo 5 laserových ošetrení resp. do momentu odrastenia zdravej nechtovej platničky.

Liečba mykózy laserom je teda rýchla a netoxická. V našej kožnej ambulancii na Klinike Zdravia v Žiline s ňou dosahujeme výborné výsledky.

Pri niektorých ťažkých prípadoch nechtovej mykózy, napríklad keď už je necht zmenený na tzv. pazúr, alebo keď zanedbaná mykóza prenikla až do miesta tvorby nechtovej platničky, vtedy je potrebná kombinácia viacerých metód. 

Máte problémy s nechtovou mykózou?

Prečítajte si viac informácií na našom webe v sekcii Nechtová mykóza, alebo nás priamo kontaktujte a dohodnite si termín vyšetrenia, aký vám vyhovuje.

Zdieľať na sociálnych sieťach
Akcie, rady a tipy priamo na
váš email
Získajte prístup k limitovaným sezónnym zľavám na zákroky len pre odoberateľov newslettra. Tiež si budete môcť ako prví pozrieť videá s novinkami zo sveta zdravia a estetickej medicíny.
Odoslaním tohto formulára vyjadrujete súhlas so spracovaním osobných údajov za podmienok, ktoré sú dostupné na internetových stránkach www.klinikazdravia.sk/ochrana-osobnych-udajov
MUDr. TERÉZIA GRIGĽOVÁ dermatológ špecialista

Atestovaná kožná lekárka s viac ako 10 ročnou praxou v estetickej a korektívnej medicíne. Prax absolvovala na najlepších klinikách v Bratislave (Esthetic, Mediskin, Ústav lekárskej kozmetiky), kde mala možnosť pracovať s rôznymi laserovými a terapeutickými prístrojmi a spolupracovať s najlepšími odborníkmi na estetickú dermatológiu. Pri svojej práci tieto skúsenosti rada využíva a kombináciou rôznych techník sa snaží o čo najlepší výsledok pri riešení rôznych dermatologických problémov.

Podobné články
článok / Nov 04 2020
Nechtová mykóza je ochorenie, ktoré vo väčšine prípadov postihuje nechty na nohách. Mykózami trpí až 30% po...
článok / Dec 16 2022
Rádiofrekvencia aplikovaná na tvár. Rádiofrekvencia sa používa na omladenie tváre, spevnenie pleti a ...
článok / Dec 18 2020
Za sfarbenie pokožky a vlasov je zodpovedný pigment melanín, ktorý pokožku chráni pred škodlivými účinkami ...
článok / Jún 18 2020
Chystáte sa na leto, ale chýba vám postava do plaviek? Alebo sa vám len tak hocikedy v rámci roka nepáči po...