Darujte
zdravie a krásu
článok / Dec 18 2020

Akné - problém dospievajúcich i dospelých

Koža tvorí ochrannú bariéru pred vonkajšími vplyvmi a je najväčším zmyslovým orgánom. Na jej vzhľad vplývajú vonkajšie ale aj vnútorné faktory. Viaceré ochorenia sa prejavujú zmenami na koži. V období dospievania patrí k najčastejším dôvodom návštevy dermatológa práve akné. 

 

Prejavy a príčiny

Akné je chronické ochorenie pokožky spojené s hormonálnou nerovnováhou. Tá spôsobuje nadprodukciu kožného mazu, upchávanie pórov a následné zápaly. Poznáme viacero typov akné, od drobných čiernych a bielych bodiek bez prítomnosti zápalu po ťažké formy s bolestivými zápalovými vyrážkami a cystami. V dôsledku neliečeného akné môže dôjsť k zjazveniu pokožky

Akné sa najčastejšie vyskytuje v období dospievania, no nie je zriedkavé ani v dospelosti. V dôsledku hormonálnych zmien sa môže objaviť v tehotenstve, po vysadení hormonálnej antikoncepcie, vplyv naň má aj stres, nevhodná strava a celkovo nezdravý životný štýl. 

 

Domáce spôsoby liečby

Zástancovia prírodnej medicíny odporúčanú rôzne spôsoby, ako zlepšiť stav aknóznej pleti. V receptoch sa spomína med, škorica, citrón, aloe vera a cesnak. Pri domácej liečbe buďte maximálne opatrní. Citrónová šťava a cesnak môžu podráždenej pokožke viac uškodiť ako pomôcť. Šupka z aloe vera obsahuje latex a pokožka pri kontakte s ňou reaguje podráždene. Ak sa rozhodnete experimentovať s prírodnou liečbou akné, robte tak len pri menej závažných prejavoch. Tie ťažšie už nepatria ani do rúk skúsenej kozmetičky, ale do ambulancie dermatológa. 

 

Akné a strava

Vyvážená strava ovplyvňuje celkový zdravotný stav a samozrejme aj stav pleti. Na zmiernenie prejavov akné sa odporúča dodržiavať jednoduché pravidlá:

Obmedzte: potraviny s vysokým glykemickým indexom (biely cukor, sladené potraviny a nápoje, výrobky z bielej múky), kravské mlieko, nasýtené tuky (vyprážané jedlá, tučné mäso, údeniny) a alkohol

Zaraďte do jedálnička: potraviny s vysokým podielom vlákniny (ovos, šošovica, celozrnné výrobky), ovocie, zeleninu a nezabúdajte na pitný režim

Strava sama o sebe akné nevylieči, no na jeho stav má výrazný vplyv. 

 

Liečba akné Žilina - Klinika Zdravia

 

Chyby pri starostlivosti o aknóznu pleť:

Peeling

Upchatým pórom odstránenie odumretých buniek prospeje, no v prípade zapálených vriedkov a vyrážok sa mechanický peeling neodporúča. Naopak, ešte viac ju podráždi a infekčný obsah viedkov si môžete rozniesť po celej tvári. Vhodnejšie sú peelingy na enzýmovej báze. 

 

Nedostatočné čistenie

Odstránenie make-upu je samozrejmosť. Pleť je potrebné čistiť každý deň vhodným prípravkom. Čistením z pleti odstraňujeme prach a rôzne nečistoty, ktoré sa tam dostanú s vlasmi a rukami. 

 

Prílišné presušovanie

Pacienti s dobrým úmyslom siahajú po agresívnych čistiacich prípravkoch na báze alkoholu. Pleť je takto viac vysušená. Mazové žliazky na to reagujú zvýšenou produkciou mazu a to je to posledné, čo pri akné potrebujeme. Čistenie áno, ale s mierou a vhodným prípravkom. 

 

Vytláčanie vyrážok

Pri neodbornom vytláčaní hrozí viacero rizík zanesenia infekcie z rúk na pokožku a poranenie okolitého tkaniva. Hojenie akné trvá dlhšie a navyše vznikajú nepekné jazvy

 

Liečba akné v dermatologickej ambulancii

Na trhu existujú moderné prístroje a prípravky, ktoré účinne liečia akné. Ich sila a kombinácie patria do rúk lekárovi- dermatológovi. V našej Klinike Zdravia pracujeme s prístrojmi od spoločností, ktoré patria k technologickým lídrom v oblasti medicínskych prístrojov. 

Na liečbu akné využívame 4 liečebné metódy podľa stavu akné a konkrétnych potrieb pacienta: liečba LED lampou, hĺbkový chemický peeling, CO2 resurfacing a technológiu IPL. Podrobnejšie sa liečebným metódam venujeme v tomto článku

 

Nedovoľte akné, aby vám pokazilo dobrý pocit zo svojej pleti. Objednajte sa na konzultáciu k našej dermatologičke ešte dnes. 

 

Zdieľať na sociálnych sieťach
Akcie, rady a tipy priamo na
váš email
Získajte prístup k limitovaným sezónnym zľavám na zákroky len pre odoberateľov newslettra. Tiež si budete môcť ako prví pozrieť videá s novinkami zo sveta zdravia a estetickej medicíny.
Odoslaním tohto formulára vyjadrujete súhlas so spracovaním osobných údajov za podmienok, ktoré sú dostupné na internetových stránkach www.klinikazdravia.sk/ochrana-osobnych-udajov
MUDr. TERÉZIA GRIGĽOVÁ dermatológ špecialista

Atestovaná kožná lekárka s viac ako 10 ročnou praxou v estetickej a korektívnej medicíne. Prax absolvovala na najlepších klinikách v Bratislave (Esthetic, Mediskin, Ústav lekárskej kozmetiky), kde mala možnosť pracovať s rôznymi laserovými a terapeutickými prístrojmi a spolupracovať s najlepšími odborníkmi na estetickú dermatológiu. Pri svojej práci tieto skúsenosti rada využíva a kombináciou rôznych techník sa snaží o čo najlepší výsledok pri riešení rôznych dermatologických problémov.

Podobné články
článok / Dec 18 2020
Za sfarbenie pokožky a vlasov je zodpovedný pigment melanín, ktorý pokožku chráni pred škodlivými účinkami ...
článok / Nov 17 2022
Chcete zažiť luxusný a zmyslový zážitok?   Ošetrenie platinum facial je charakteristické ošetrenie p...
článok / Nov 30 2023
Začervenaná, citlivá a podráždená pleť, či pleť s rosaceou potrebuje veľmi jemné zaobchádzanie s&...
článok / Jún 19 2020
Pravidelná kontrola materských znamienok – je potrebná aj u detí a mladých ľudí? Rozhodne áno. Aj keď je na...