Darujte
zdravie a krásu
článok / Feb 15 2021

Odstránenie žiliek na nohách

Rozšírené, výrazné žilky a metličky tmavočervenej, fialovej a modrej farby trápia vysoké percento populácie. Ak nie sú spojené s opuchmi, nočnými kŕčmi a pocitom ťažkých nôh, nepredstavujú na rozdiel od kŕčových žíl (varixov) väčšie riziko. Žilky sa môžu objavovať po 40. roku života, nezriedka už aj po 20. narodeninách. Problém sa týka mužov aj žien, častejšie však žien. 

 

Príčiny

Najčastejšou príčinou vzniku je genetická predispozícia. Výrazný vplyv na vznik žiliek má obezita, sedavý spôsob života, fajčenie a nedostatok pohybu. U žien môže byť vznik spojený s tehotenstvom, ako dôsledok hormonálnych zmien a zmien tlakových pomerov v cievach dolných končatín. 

Odstránenie Žiliek na nohách Žilina - Klinika Zdravia

Žilky alebo krčové žily

Varixy postihujú hlavné kmene žíl a v porovnaní s drobnými metličkami sú závažným zdravotným problémom. Sú sprevádzané opuchmi, nočnými kŕčmi a pocitom ťažkých unavených nôh. Neliečené kŕčové žily môžu spôsobiť zhrubnutie kože, opuchy, svrbenie kože, hyperpigmentáciu až dokonca defekty predkolení. 

 

Odstránenie žiliek na nohách

V našej Klinike Zdravia využívame neinvazívne spôsoby zjemnenia žiliek pomocou laseru a IPL. Pri tomto ošetrení nie je do tela zavádzaná žiadna chemická látka a povrch pokožky nie je narušený. Celkovo je tak odstránenie žiliek šetrnejšie. Pri ošetrení sa problematické cievky uzavrú a neskôr vstrebú. 

 

Žilky do hrúbky 0,4 milimetra

Veľmi jemné vlásočnicové cievky (ale aj plošné začervenanie) zjemňujeme IPL technológiou (intenzívne pulzné svetlo). Vplyvom selektívneho filtra na hemoglobín sa cievka uzavrie a následne vstrebe. Pri zákroku nedochádza k poškodeniu kože, a hoci je mierne bolestivý, dosahuje veľmi dobré výsledky. Po ošetrení je žiadúce chrániť pokožku pred slnkom, preto je vhodné žilky odstraňovať mimo letného obdobia. 

 

Žilky od 0,4 do 1,4 milimetra

Hrubšie cievky odstraňujeme cievnym laserom ND:YAG. Oproti iným invazívnym metódam nie je potrebné podať anestéziu a pacient po zákroku nie je práceneschopný. Po ošetrení sa môžu objaviť modrinky, mierny opuch a začervenanie, no tieto príznaky čoskoro odoznejú. 

 

Kto by sa mal ošetreniu vyhnúť

Liečba nie je vhodná pre pacientov, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi a pre cievky hrubšie ako 1,4 milimetra. Odstránenie hrubších žiliek patrí do rúk skúsenému cievnemu lekárovi a chirurgovi. Rovnako sa toto ošetrenie neodporúča u tehotných žien a v lokalite, kde prebieha akútny zápal. 

 

Prevencia

Aby sme minimalizovali riziko znovuobjavenia cievok, je dôležité dbať na správny životný štýl. Nadváha, fajčenie a konzumácia alkoholu neprospieva zdraviu ani kráse. Pohyb je základ. Vhodné športy sú beh, rýchla chôdza a dynamické športy pri ktorých dochádza k prekrveniu dolných končatín. Pri sedavom zamestnaní je vhodné robiť si časté prestávky a prejsť sa po kancelárii, používať kompresné pančuchy či podkolienky. 

Zdieľať na sociálnych sieťach
Akcie, rady a tipy priamo na
váš email
Získajte prístup k limitovaným sezónnym zľavám na zákroky len pre odoberateľov newslettra. Tiež si budete môcť ako prví pozrieť videá s novinkami zo sveta zdravia a estetickej medicíny.
Odoslaním tohto formulára vyjadrujete súhlas so spracovaním osobných údajov za podmienok, ktoré sú dostupné na internetových stránkach www.klinikazdravia.sk/ochrana-osobnych-udajov
MUDr. TERÉZIA GRIGĽOVÁ dermatológ špecialista

Atestovaná kožná lekárka s viac ako 10 ročnou praxou v estetickej a korektívnej medicíne. Prax absolvovala na najlepších klinikách v Bratislave (Esthetic, Mediskin, Ústav lekárskej kozmetiky), kde mala možnosť pracovať s rôznymi laserovými a terapeutickými prístrojmi a spolupracovať s najlepšími odborníkmi na estetickú dermatológiu. Pri svojej práci tieto skúsenosti rada využíva a kombináciou rôznych techník sa snaží o čo najlepší výsledok pri riešení rôznych dermatologických problémov.

Podobné články
článok / Dec 18 2020
Koža tvorí ochrannú bariéru pred vonkajšími vplyvmi a je najväčším zmyslovým orgánom. Na jej vzhľad vplývaj...
článok / Jún 19 2020
Alergia je precitlivenosť organizmu, prehnaná imunitná odpoveď na alergény okolo nás. Alergiu obvykle priam...
článok / Jún 17 2020
Odstránenie materského znamienka prevádzame na Klinike zdravia v Žiline z estetických alebo zdravotných prí...
článok / Aug 03 2016
O chirurgických zákrokoch v oblasti urológie sa toho veľa nehovorí. Pritom môžu zákroky ako obriezka či vaz...