Darujte
zdravie a krásu
článok / Jún 19 2020

Materské znamienka u batoliat, detí a tínedžerov

Pravidelná kontrola materských znamienok – je potrebná aj u detí a mladých ľudí? Rozhodne áno. Aj keď je našťastie výskyt rakoviny kože resp. malígneho melanómu u detí a mladých ľudí relatívne nízky (oproti staršej populácii), stále ide o bolestivé 2 % ľudí pod 20 rokov a približne o 0,3 až 0,4 % u detí pred pubertou.

Keď si uvedomíme, že v skutočnosti nejde o čísla, ale o osudy a životy našich detí, je jasné že pravidelné kontroly znamienok sú dôležité už od najútlejšieho veku. Asi 20 % prípadov melanómu u detí sa nachádza na hlave a krku, zvyšných 80 % prípadov na ostatných častiach tela. Jedinou nádejou je zasiahnuť včas.

Včasným odhalením a odstránením podozrivého znamienka dokážeme zachrániť životy už v detskom veku. Naopak, neskoro zachytený malígny melanóm môže aj u detí agresívne metastázovať. Je to najsmrteľnejší druh rakoviny a vo vyšších štádiách útočí nesmierne rýchlo.

 

Vyšetrenie znamienok Žilina - Klinika Zdravia

 

Najdôležitejšia je prevencia

Pokožka detí do 3 rokov ešte nemá dostatok ochranného pigmentu. Priamy pobyt na slnku preto neodporúčame, zvlášť nie v kritických hodinách cca od 10.00. do 15.00. hod., kedy je intenzita slnečného žiarenia najvyššia. To najdôležitejšie: vyhýbajte sa silnému opáleniu alebo dokonca spáleniu kože slnkom. Pozor, rizikové sú aj soláriá!

Ochrana pokožky krémom s UV filtrom by mala byť samozrejmosťou. Ideálne, ak krém chráni proti UVA aj UVB lúčom a SPF je aspoň 15, ešte lepšie 30. Nezabudnite, že krémy dostatočne chránia, len ak sú dobre rozotreté na pokožke. Súčasťou prevencie je aj strava s dostatkom zeleniny a ovocia, s ochrannými vitamínmi A, C a E.

A samozrejme pravidelné kontroly znamienok (u lekára aspoň raz ročne, ale doma kedykoľvek a vždy na celom tele). Varovným znamením je, ak sa znamienko zmení akýmkoľvek spôsobom (farba, tvar, veľkosť), alebo keď znamienka očividne pribúdajú. Vtedy neváhajte a objednajte sa na kontrolu u dermatológa ihneď.

Náš skúsený dermatológ znamienka skontroluje a ak určí, že ide o podozrivé znamienko, okamžite ho vyberie a odošle na histológiu na testy zhubnosti, pretože na Klinike Zdravia naozaj nič neponechávame na náhodu. Na vyberanie znamienok najčastejšie používame laser (laserová excízia).

Viac informácií nájdete na našom webe v sekcii Znamienka, alebo nás kontaktujte. Radi vám pomôžeme.

Zdieľať na sociálnych sieťach
Akcie, rady a tipy priamo na
váš email
Získajte prístup k limitovaným sezónnym zľavám na zákroky len pre odoberateľov newslettra. Tiež si budete môcť ako prví pozrieť videá s novinkami zo sveta zdravia a estetickej medicíny.
Odoslaním tohto formulára vyjadrujete súhlas so spracovaním osobných údajov za podmienok, ktoré sú dostupné na internetových stránkach www.klinikazdravia.sk/ochrana-osobnych-udajov
MUDr. TERÉZIA GRIGĽOVÁ dermatológ špecialista

Atestovaná kožná lekárka s viac ako 10 ročnou praxou v estetickej a korektívnej medicíne. Prax absolvovala na najlepších klinikách v Bratislave (Esthetic, Mediskin, Ústav lekárskej kozmetiky), kde mala možnosť pracovať s rôznymi laserovými a terapeutickými prístrojmi a spolupracovať s najlepšími odborníkmi na estetickú dermatológiu. Pri svojej práci tieto skúsenosti rada využíva a kombináciou rôznych techník sa snaží o čo najlepší výsledok pri riešení rôznych dermatologických problémov.

Podobné články
článok / Jún 17 2020
Odstránenie materského znamienka prevádzame na Klinike zdravia v Žiline z estetických alebo zdravotných prí...
článok / Jún 18 2020
Mykóza nechtov, nazývaná aj nechtová pleseň alebo odborne onychomykóza, je infekčné ochorenie. Je mnoho spô...
článok / Nov 10 2020
Mezoterapia patrí medzi rokmi overené terapeutické postupy, aj keď v estetickej medicíne sa moderné au...
článok / Nov 30 2023
Začervenaná, citlivá a podráždená pleť, či pleť s rosaceou potrebuje veľmi jemné zaobchádzanie s&...