Darujte
zdravie a krásu
článok / Dec 18 2020

Rozšírené cievky na tvári - príčiny a riešenie

Viditeľné cievky na tvári predstavujú predovšetkým estetický problém. Pacienti sa za ne hanbia, pretože v spoločnosti panuje predstava, že sú znakom nadmernej konzumácie alkoholu. Rozšírené cievky na tvári sú mylne považované za popraskané. Ak by cievka praskla, krv by sa vyliala do okolitého tkaniva a vytvorila by sa pod ňou modrina. Problematické cievky stratili elasticitu a nedokážu sa sťahovať a rozťahovať. Hromadí sa v nich krv a tým sa stávajú viditeľné. 

 

Prečo vznikajú rozšírené cievky

Kožné ochorenia

Oheň (Naevus flammeus)

Ochorenie postihuje podkožné kapiláry, na prvý pohľad vyzerá ako škvrna a môže mať ružovú, červenú a fialovú farbu. Je vrodené, nie však dedičné a vyskytuje sa u 0,3 - 0,5 % ľudí. Je viditeľné už od narodenia, proporčne rastie spolu s dieťaťom. Môže sa vyskytnúť prakticky na celom tele, najčastejšie na krku a tvári. V malom percente je tento kožný prejav spojený s neurologickými ochoreniami. Ak sa vyšetreniami vylúčia, predstavuje oheň skôr kozmetický problém. Na rozdiel od hemangiómu sa oheň vekom nestráca ani nezmenšuje. Keďže sa vyskytuje na tvári a je výrazný, pre pacienta predstavuje psychickú záťaž.

 

Rosacea

Prejavuje sa začervenaním na lícach, nose, brade a čele. Choroba postihuje pacientov okolo 30. a 40. roku života, častejšie však mužov. V počiatočných fázach začervenanie zmizne (prchavý erytém), v ďalších štádiách ochorenia je už prítomné neustále a pridávajú sa aj zapálené hnisavé vyrážky. Rosacea môže mať za následok červený a zhrubnutý nos
 

Kuperóza

Kuperóza postihuje drobné cievky a žilky v pokožke. Stratou elesticity sa v nich hromadí krv a sú viac alebo menej viditeľné. V dôsledku rozšírených cievok je pleť citlivá, suchá a začervenaná. Kuperóza môže byť príznakom rosacey. 

 

Nezdravý životný štýl

Svoje stopy v podobe rozšírených a viditeľných cievok zanecháva životný štýl. Častejšie sa objavujú u fajčiarov, obéznych ľudí, častých konzumentov alkoholu. Vplyv má aj nedostatočný pohyb, nadmerné slnenie, nedostatok pohybu a hormonálne zmeny napríklad v tehotenstve, menopauze a pri užívaní hormonálnej antikoncepcie. 

 

Cievky na tvári Žilina - Klinika Zdravia

 

Liečba

Eliminácia popraskaných cievok patrí do rúk špecialistovi dermatológovi. Určí príčinu a liečbu. Používanie krémov a výživových doplnkov nemá zásadný vplyv na existujúci stav. Po odstránení viditeľných žiliek je však dôležitá úprava životného štýlu, aby sa znovu nevytvárali. 

 

Liečba cievnym laserom ND:YAG

Tento typ liečby je vhodný na žilky s hrúbkou 0,4 - 1,4 milimetra a je neinvazívny. Laserový lúč pôsobí na krvné farbivo, ktoré upchá rozšírenú cievku. Tá sa následne prirodzene vstrebe. Pri zákroku nie je potrebná anestézia a pracovná neschopnosť pacienta. Po zákroku sa môže objaviť začervenanie, modrinky a mierny opuch, príznaky však rýchlo odznejú. 

 

Liečba IPL 

Využíva sa na odstránenie veľmi tenkých cievok, vlásočnicových cievok a plošného začervenania. Pracuje na systéme selektívnej fototermolýzy, teda rovnako ako cievny laser zasahuje krvné farbivo hemoglobín. Zákrok síce nepatrí medzi príjemné ošetrenia (pacienti ho popisujú ako štípanie), ale má veľmi pekný efekt. Pri zákroku nedochádza k poškodeniu povrchu kože, po ošetrení sa môže na pleť naniesť make up a SPF 50+. Odporúča sa ho absolvovať v zimných mesiacoch, keď pokožka nie je vystavená slnku. 

 

Kontraindikácie ošetrenia

Ošetrenie cievok laserom a IPL nemôžu absolvovať pacienti, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi. Limitná hrúbka ošetrovaných cievok je 1,4 milimetra. Ošetrenie hrubších cievok patrí do rúk cievneho lekára. 

 

Na čo si pri ošetrení dať pozor

Nie je laser ako laser a aj v oblasti krásy sa využívajú rôzne napodobeniny kvalitných prístrojov. Vyhnite sa ošetrením „no name” prístrojmi. Dobrá ambulancia či klinika využíva kvalitné prístroje a názvom sa netají. Výkonný laser patrí do rúk skúsenému lekárovi. 

 

Prístroje Lumenis

V našej Klinike Zdravia využívame kvalitné prístroje napríklad od izraelského výrobcu Lumenis, ktorý je svetovým odborníkom v oblasti medicínskych prístrojov využívajúcich energiu (laser, IPL). Spoločnosť má zaregistrovaných viac ako 220 patentov a rôznych povolení amerického úradu pre kontrolu liečiv. Prináša inovatívne spôsoby liečby a nastavuje zlaté štandardy v liečbe rôznych ochorení. 

 

Netrápte sa s problémom, ktorý má riešenie. Objednajte sa na konzultáciu v našej Klinike Zdravia a zbavte sa rozšírených cievok šetrne a efektívne. 

 

Zdieľať na sociálnych sieťach
Akcie, rady a tipy priamo na
váš email
Získajte prístup k limitovaným sezónnym zľavám na zákroky len pre odoberateľov newslettra. Tiež si budete môcť ako prví pozrieť videá s novinkami zo sveta zdravia a estetickej medicíny.
Odoslaním tohto formulára vyjadrujete súhlas so spracovaním osobných údajov za podmienok, ktoré sú dostupné na internetových stránkach www.klinikazdravia.sk/ochrana-osobnych-udajov
MUDr. TERÉZIA GRIGĽOVÁ dermatológ špecialista

Atestovaná kožná lekárka s viac ako 10 ročnou praxou v estetickej a korektívnej medicíne. Prax absolvovala na najlepších klinikách v Bratislave (Esthetic, Mediskin, Ústav lekárskej kozmetiky), kde mala možnosť pracovať s rôznymi laserovými a terapeutickými prístrojmi a spolupracovať s najlepšími odborníkmi na estetickú dermatológiu. Pri svojej práci tieto skúsenosti rada využíva a kombináciou rôznych techník sa snaží o čo najlepší výsledok pri riešení rôznych dermatologických problémov.

Podobné články
článok / Dec 16 2022
Rádiofrekvencia aplikovaná na tvár. Rádiofrekvencia sa používa na omladenie tváre, spevnenie pleti a ...
článok / Jún 19 2020
Pravidelná kontrola materských znamienok – je potrebná aj u detí a mladých ľudí? Rozhodne áno. Aj keď je na...
článok / Jún 19 2020
Ako sa zbaviť bradavíc? Ak ste už skúšali rôzne domácke postupy, viete, že to nie je až tak jednoduché. Naš...
článok / Jún 19 2020
Jazvy odstraňujeme nielen z estetických, ale aj zo zdravotných dôvodov. Prečítajte si viac informácií o spô...