Darujte
zdravie a krásu
článok / Aug 03 2016

Ako môže urologická chirurgia zlepšiť mužom sexuálny život?

O chirurgických zákrokoch v oblasti urológie sa toho veľa nehovorí. Pritom môžu zákroky ako obriezka či vazektómia mužom výrazne zlepšiť sexuálny život, pomôcť s prevenciou rakoviny či zabrániť nechcenému otehotneniu partnerky.

Mužská obriezka a jej nesporné výhody

Mužská obriezka, odborne aj cirkumcízia, je zákrok, pri ktorom u muža odstránime časť kože penisu. Ide konkrétne o tú časť, ktorá v kľudovom stave mimo erekcie prekrýva žaluď. Prečo by ste mali podstúpiť tento zákrok? Dôvodov je hneď niekoľko.

Prvým z nich je zdravotné hľadisko. Zákrok je určený jednak pre mužov, ktorí trpia fimózou, ale aj pre všetkých tých, ktorí dbajú na prevenciu. Odstránenie predkožky má totiž za následok to, že sa už nemá kde hromadiť žaluďový maz, a tým je výrazne znížené riziko rakoviny penisu, dokonca až o 50%. Ďalším rozhodovacím faktorom môže byť aj to, že po obriezke nastáva nižšia pravdepodobnosť nakazenia sa kvapavkou pri nechránenom pohlavnom styku.

Druhým dôvodom je skvalitnenie sexuálneho pôžitku. Obriezka totiž zvyšuje citlivosť žaluďa počas pohlavného aktu a vďaka tomu dodáva sexuálnemu životu úplne nový rozmer a kvalitu. Zákrok je teda určený aj pre všetkých mužov, ktorí chcú obohatiť svoj sexuálny život a prežívať milovanie s partnerkou ešte intenzívnejšie.

A ako zákrok vlastne prebieha? Zabudnite hlavne na všetky mýty o bolestivosti. Chirurgické odstránenie prebytočného kožného obalu skalpelom vykonáva urológ v lokálnej anestézii, vďaka čomu je zákrok bezbolestný. Pacient je pri plnom vedomí a zákrok je iba ambulantný – hneď po jeho vykonaní môžete odísť domov. Po odstránení predkožky lekár ešte ranu uzatvorí stehmi. Kvôli hojeniu musíte rátať s obmedzením pohlavného styku na obdobie cca 14 dní.

Kedy obriezku nebudete môcť podstúpiť? Kontraindikácie tohto zákroku sú porucha krvnej zrážanlivosti, neliečená epilepsia a alergia na lokálne anestetiká.

Ak sa vás tieto zdravotné obmedzenia netýkajú a zákrok vás zaujal, objednajte sa na konzultáciu v našej súkromnej urologickej ambulancii

Urológia Žilina - Klinika Zdravia

Frenulotómia - skrátená uzdička

Kožná riasa, ktorá spája žaluď a predkožku sa nazýva uzdička alebo frenulum. Ak je skrátená, môže dochádzať k intenzívnemu dráždeniu a neželanej predčasnej ejakulácii alebo naopak, predkožka sa nedá úplne stiahnuť a nedochádza k dostatočnej stimulácii počas pohlavného styku. Výnimočné niesú ani jej natrhnutia, krvácanie a následná bolesť pri pohlavnom styku. Ak zažívate niektorý z týchto pocitov, je lepšie objednať sa k urológovi na konzultáciu, ktorý jej stav posúdi a navrhne vám vhodné riešenie. Viac o chirurgickom riešení sa dočítate v našom blogu venovanom operácii skrátenej uzdičky.

Vazektómia alebo aj odstránenie plodnosti u mužov

Vazektómia je zákrok určený pre mužov, ktorí nechcú byť z akéhokoľvek dôvodu plodní.

Výsledkom vazektómie je znepriechodnenie semenovodov, ktoré spájajú semenníky a prostatu. Keďže v semenníkoch sa tvoria mužské pohlavné bunky (spermie) a cez semenovody potom prechádzajú až do prostaty, kde sa miešajú s prostatickým sekrétom, po vazektómii už logicky nebudú mať spermie ako prejsť do prostaty a muž tak bude mať po zákroku ejakulát bez spermií a bude neplodný.

Napriek tomu, že ejakulát už nebude fyzicky obsahovať spermie, vizuálne nie je možné zistiť, či muž takýto zákrok absolvoval. Objem aj vzhľad ejakulátu totiž ostáva nezmenený.

Ako zákrok prebieha? Urológ vám v lokálnej anestézii cez drobný rez na miešku skalpelom odstráni časti ductus deferens (semenovodov), čím ich znepriechodní. Ranu potom uzatvorí stehmi.

Pacient je počas celého zákroku pri plnom vedomí, zákrok po znecitlivení prebieha úplne bezbolestne. Treba rátať s obmedzením pohlavného styku na obdobie cca 10-14 dní. Neplodnosť vám urológ potvrdí pri kontrole po zákroku o cca 21 dní, keď sa pod mikroskopom otestuje vzorka ejakulátu.

Na čo si dať pozor? Keď sa vám rana po zákroku zahojí a vy začnete znovu sexuálne žiť, treba rátať s tým, že prvých cca 10 ejakulácií ste ešte plodný. Telu totiž nejaký čas trvá, kým vyplaví von spermie, ktoré boli už pred zákrokom vycestované v prostate. 

Na záver ešte informácia rovnaká ako pri obriezke – zákrok nesmú absolvovať pacienti s poruchou krvnej zrážanlivosti, neliečení epileptici ani alergici na lokálne anestetiká.

Ak sa vás žiadna z týchto kontraindikácií netýka a vy chcete podstúpiť vazektómiu v našej súkromnej urologickej ambulancii, stačí sa objednať na konzultáciu.

Zdieľať na sociálnych sieťach
Akcie, rady a tipy priamo na
váš email
Získajte prístup k limitovaným sezónnym zľavám na zákroky len pre odoberateľov newslettra. Tiež si budete môcť ako prví pozrieť videá s novinkami zo sveta zdravia a estetickej medicíny.
Odoslaním tohto formulára vyjadrujete súhlas so spracovaním osobných údajov za podmienok, ktoré sú dostupné na internetových stránkach www.klinikazdravia.sk/ochrana-osobnych-udajov
MUDr. PETER BLAŠKO urológ špecialista

Som atestovaný lekár so špecializáciou urológ. Po skončení Lekárskej Fakulty UK v Bratislave v máji 2003 som nastúpil na Urologické oddelenie FNsP Trenčín a neskôr do FNsP Žilina. Počas mojej 17 ročnej urologickej praxe sa zúčastňujem domácich aj zahraničných kongresov a stáží v rámci Európskej Urologickej Asociácie. Pravidelne vykonávam urologické operácie aj komplikovanejšie endoskopické a perkutánne výkony. Okrem urológie sa venujem aj andrológii (problematike starnúceho muža) a oblasti reprodukčnej medicíny.

Podobné články
článok / Dec 18 2020
Za sfarbenie pokožky a vlasov je zodpovedný pigment melanín, ktorý pokožku chráni pred škodlivými účinkami ...
článok / Jún 18 2020
Chystáte sa na leto, ale chýba vám postava do plaviek? Alebo sa vám len tak hocikedy v rámci roka nepáči po...
článok / Jún 17 2020
Odstránenie materského znamienka prevádzame na Klinike zdravia v Žiline z estetických alebo zdravotných prí...
článok / Jún 19 2020
Pravidelná kontrola materských znamienok – je potrebná aj u detí a mladých ľudí? Rozhodne áno. Aj keď je na...