Darujte
zdravie a krásu
článok / Dec 18 2020

Všetko, čo by ste mali vedieť o pigmentových škvrnách

Za sfarbenie pokožky a vlasov je zodpovedný pigment melanín, ktorý pokožku chráni pred škodlivými účinkami UV žiarenia. Pôsobením rozličných faktorov sa na pokožke objavujú rôzne veľké fľaky, ktoré majú iný odtieň ako okolitá pokožka. Sfarbenie môže mať rôznu intenzitu v závislosti od hĺbky uloženia pigmentu. Hyperpigmentácia nepredstavuje zdravotné riziko. Je skôr estetickým problémom, ktorý je samozrejme možné riešiť. 

 

Rozlišujeme viacero typov pigmentových škvŕn: 

 

Melazma

Tento typ hyperpigmentácie súvisí s hormonálnou nerovnováhou. Najčastejšie postihuje ženy v druhom a treťom trimestri tehotenstva, pri užívaní hormonálnej antikoncepcie alebo u mužov s genetickými predispozíciami. Melazma sa prejavuje ako symetrická maska s nepravidelnými okrajmi. Objavuje sa najčastejšie na tvári a tam, kde je pokožka vystavená priamemu slnku. Častejšie sa objavuje u ľudí so svetlou pleťou. Dobrou správou je, že po pôrode alebo po vysadení antikoncepcie sa stav pokožky upraví bez kozmetických zásahov. 

 

Slnečné a starecké škvrny

Hyperpigmentácia sa objavuje na miestach, ktoré sú vystavené slnku, najčastejšie na tvári, krku, dekolte a na rukách. Na ich výskyt majú vplyv faktory ako vek a fototyp pokožky. Môžu byť prejavom ochorenia obličiek a problémov s pečeňou

 

Pozápalová pigmentácia

Tento typ hyperpigmentácie vzniká najmä po prekonaní akné, ekzémoch alebo pri poraneniach pokožky. Pigmentové škvrny môžu mať ružovú, červenú, hnedú aj čiernu farbu. Slnko túto hyperpigmentáciu priamo nespôsobuje, môže však zhoršiť jej prejavy. 

Odstránenie pigmentových škvŕn Žilina - Klinika Zdravia

Príčiny vzniku

Najčastejšou príčinou vzniku pigmentových škvŕn je nadmerné vystavovanie pokožky slnku. Ďalšie faktory, ktoré majú vplyv na vznik hyperpigmentácie:

  • aplikovanie niektorých parfumov a kolínskych vôd priamo na pokožku 
  • tehotenstvo
  • užívanie hormonálnej antikoncepcie
  • užívanie liekov, najmä antibiotík a protizápalových liekov  v kombinácii so slnkom
  • nesprávna starostlivosť o pleť po invazívnych kozmetických zákrokoch
  • ochorenia obličiek a pečene
  • hormonálne poruchy, endokrinologické ochorenia
  • užívanie rastlinných preparátov (ľubovník bodkovaný)

 

Prevencia vzniku pigmentových škvŕn

Prevencia je vždy jednoduchším riešením ako samotná liečba. Základom je chrániť pokožku pred vplyvom ultrafialového žiarenia. Ak máte predispozíciu pre tvorbu pigmentových škvŕn, chráňte sa pravidelným používaním krémov s ochranným faktorom vyšším ako 20. Vzhľadom na fakt, že koža je vystavená UV-A žiareniu celoročne, je v rámci prevencie vhodné používať krémy s ochranným faktorom aj v zimnom období. 

Pri užívaní liekov a doplnkov stravy (aj tých čisto prírodných) venujte pozornosť príbalovému letáku. Niektoré účinné látky v kombinácii so slnkom môžu spôsobiť nielen pigmentové škvrny, ale aj rôzne alergické reakcie. 

 

Domáce možnosti odstránenia pigmentových škvŕn

Prírodné spôsoby

Väčšina „domácich" receptov na odstránenie pigmentových škvŕn sú založené na použití organických kyselín (ocot, citrónová šťava). 

Osoby s citlivou pleťou by sa mali akýmkoľvek domácim experimentom vyvarovať. 

 

Bieliace krémy

V lekárňach sú k dispozícii bieliace krémy s účinnými látkami ako hydrochinón, kyselina azelaová, kyselina kojová, polyhydroxykyseliny a kyselina salicylová. Krémy sa na pleť aplikujú dlhodobo, spravidla 3 - 6 mesiacov. Pri výbere by ste mali zohľadniť typ pleti. Pri citlivej pokožke je vhodné poradiť sa s odborníkom.

 

Možnosti medicínskeho odstránenia

Chemický peeling

Pri chemickom peelingu sa na pleť aplikuje kyselina trichlóroctová. Dochádza k novotvorbe kolagénu, takže okrem samotného zjemnenia hyperpigmentácii, pokožka získava mladistvý, svieži vzhľad. Po ošetrení pleť vyžaduje zvýšenú ochranu pred slnkom, preto je ideálne ošetrenie absolvovať v jesenných a zimných mesiacoch. 

 

CO2 laser

Pri ošetrení CO2 laserom je odstránená poškodená vrchná vrstva pokožky. Zároveň dochádza k tepelnej stimulácii hlbších vrstiev kože, čo navodí novotvorbu kolagénu a následné omladenie pleti. Počet ošetrení závisí od stavu pokožky a miery hyperpigmentácie. 

 

Intenzívne pulzné svetlo - IPL

Pri tejto metóde impulzy svetla presne definovanej vlnovej dĺžky prenikajú do pokožky a navodzujú rozpad melanínu.  Miesto aplikácie môže byť tesne po ošetrení začervenané a podráždené. Pigmentácie stmavnú, zvýraznia sa a následne lymfatický systém odstráni zvyšky pigmentu. Počet sedení sa odvíja od intenzity pigmentácie. Nesmie sa vykonávať na opálenej pokožke.

 

Využite jesenné a zimné obdobie na odstránenie hyperpigmentácie. V Klinike Zdravia sa o vašu pleť postará skúsená dermatologička. Neexperimentujte so svojou pleťou a využite moderné technológie, ktoré naozaj fungujú. Objednajte sa na konzultáciu ešte dnes. Vaša pleť si zaslúži vyzerať dobre. 

Zdieľať na sociálnych sieťach
Akcie, rady a tipy priamo na
váš email
Získajte prístup k limitovaným sezónnym zľavám na zákroky len pre odoberateľov newslettra. Tiež si budete môcť ako prví pozrieť videá s novinkami zo sveta zdravia a estetickej medicíny.
Odoslaním tohto formulára vyjadrujete súhlas so spracovaním osobných údajov za podmienok, ktoré sú dostupné na internetových stránkach www.klinikazdravia.sk/ochrana-osobnych-udajov
MUDr. TERÉZIA GRIGĽOVÁ dermatológ špecialista

Atestovaná kožná lekárka s viac ako 10 ročnou praxou v estetickej a korektívnej medicíne. Prax absolvovala na najlepších klinikách v Bratislave (Esthetic, Mediskin, Ústav lekárskej kozmetiky), kde mala možnosť pracovať s rôznymi laserovými a terapeutickými prístrojmi a spolupracovať s najlepšími odborníkmi na estetickú dermatológiu. Pri svojej práci tieto skúsenosti rada využíva a kombináciou rôznych techník sa snaží o čo najlepší výsledok pri riešení rôznych dermatologických problémov.

Podobné články
článok / Dec 16 2022
Rádiofrekvencia aplikovaná na tvár. Rádiofrekvencia sa používa na omladenie tváre, spevnenie pleti a ...
článok / Jún 18 2020
Chystáte sa na leto, ale chýba vám postava do plaviek? Alebo sa vám len tak hocikedy v rámci roka nepáči po...
článok / Jún 18 2020
Mykóza nechtov, nazývaná aj nechtová pleseň alebo odborne onychomykóza, je infekčné ochorenie. Je mnoho spô...
článok / Dec 18 2020
Viditeľné cievky na tvári predstavujú predovšetkým estetický problém. Pacienti sa za ne hanbia, pretože v s...