Darujte
zdravie a krásu
článok / Nov 04 2020

Nechtová mykóza a možnosti liečby

Nechtová mykóza je ochorenie, ktoré vo väčšine prípadov postihuje nechty na nohách. Mykózami trpí až 30% populácie, so zvyšujúcim sa vekom toto percento stúpa. Medzi rizikové faktory patrí vyšší vek, cukrovka, nedostatočné prekrvenie dolných končatín, poruchy imunity, zranenia nechtov a v neposlednom rade nedostatočná hygiena. 

 

Príznaky nechtovej mykózy

Prvým príznakom je zmena farby povrchu nechtu. Objaviť sa môžu žlté a hnedé fľaky, nepravidelné ryhy, necht sa stáva krehkým, ľahko sa láme a olupuje. Prvé prejavy sú viditeľné na voľnom okraji nechtu. Ak ste u seba alebo u niekoho zo spoločnej domácnosti spozorovali príznaky mykózy, zvýšte opatrnosť. Toto ochorenie je infekčné a liečba je časovo náročná. 

 

Akú domácu liečbu pacienti využívajú:  

Čajovníkový olej

Čajovníkový olej (Tea tree oil) sa bežne používa na zlepšenie stavu pleti a na liečbu mykózy. Odporúča sa zmiešať ho v pomere 1:1 s iným nosným olejom (napríklad olivovým) a necht denne natierať. Iný spôsob použitia je použiť pár kvapiek do nádoby s vodou pri kúpeli. 

 

Ocot

Ocot sa bežne používa v domácnostiach ako ekologický čistič a môže pomôcť aj pri nechtových mykózach. Do kúpeľa na nohy sa pridá pohár jablčného octu. Aplikuje sa niekoľkokrát týždenne, po kúpeli nohy dôkladne osušte. 

 

Cesnak

Cesnak je v prírodnej medicíne považovaný za všeliek s antibakteriálnymi vlastnosťami. Niektoré zdroje odporúčajú postihnuté miesto natrieť roztlačeným čerstvým cesnakom a nechať pôsobiť. Cesnak sa využíva pravidelne až do vymiznutia príznakov. 

 

Liečba voľnopredajnými prípravkami

Na trhu je množstvo voľnopredajných prostriedkov na liečbu nechtovej mykózy. Líšia sa cenou, spôsobom použitia, frekvenciou aplikácie a dĺžkou liečby. Pamätajte, že krémy a masti na kožné mykózy bývajú na tie nechtové neúčinné. Ostávajú totiž na povrchu a neprenikajú tam, kde sú potrebné. Niektoré prípravky obsahujú v balení aj pilníky a škrabky na odstránenie postihnutej časti nechtu. Liečba trvá niekoľko týždňov a je potrebné v nej pokračovať aj po zlepšení príznakov, často až dovtedy, kým neodrastie napadnutá časť nechtu. V opačnom prípade sa mykóza neustále vracia

 

Kedy k lekárovi

Ideálne je navštíviť lekárapri prvých príznakoch. Včas zachytené ochorenie znamená lepšie vyhliadky na liečbu. Návštevu lekára neodkladajte, ak mykóza napadla viac ako tri nechty alebo pri samoliečbe nenastal progres v liečbe počas dvoch týždňov alebo mesiaca. Pri závažnejších stavoch môže byť potrebné celkové preliečenie tabletkami. 

 

Nechtová mykóza Žilina - Klinika Zdravia

 

Liečba laserom

Pri liečbe laserom sa postihnuté miesto prehreje na teplotu v rozmedzí 45-60 stupňov. Takáto teplota spoľahlivo zničí pleseň a hubové vlákna. Laser dokáže zasiahnuť nechtovú mykózu aj na zo spodnej časti nechtovej platničky bez toho, aby poškodil okolité tkanivo. Pacient počas ošetrenia pociťuje len teplo v oblasti aplikácie. Pri ľahších stavoch postačia dve až tri ošetrenia, pri ťažších je to už 8 -10 ošetrení. Liečba je netoxická, bez zaťaženia organizmu medikamentami. Liečba nechtovej mykózy laserom predstavuje účinné riešenie pre pacientov, ktorí už vyskúšali najrôznejšie možnosti domácej liečby. Pri nechtovej mykóze, rovnako ako v prípade bradavíc, platí, že čím skôr sa s odbornou liečbou začne, tým je liečba kratšia a teda finančne menej náročná. Liečba mykózy laserom reálne funguje, nie je preto dôvod nechávať si ju ako poslednú voľbu, keď už zlyhá všetko ostatné. 

 

Prevencia 

Ak patríte k šťastlivcom, ktorých sa nechtová mykóza netýka alebo ste sa jej už zbavili, rozhodne myslite na prevenciu. Vyhnite sa chodeniu naboso vo verejných priestoroch. V šatniach, sprchách a okolo bazénu noste vždy šlapky alebo sandále. Ak navštevujete pedikúru, uistite sa, že všetky nástroje sú dezinfikované. Noste dobre padnúce a priedušné topánky. Ak trpíte plesňovým ochorením pokožky, používajte antimykotické prípravky

 

Objednajte sa na konzultáciu k špecialistovi v Klinike Zdravia a vyriešte problém nechtovej mykózy bez pokusov a omylov. 

 

Zdieľať na sociálnych sieťach
Akcie, rady a tipy priamo na
váš email
Získajte prístup k limitovaným sezónnym zľavám na zákroky len pre odoberateľov newslettra. Tiež si budete môcť ako prví pozrieť videá s novinkami zo sveta zdravia a estetickej medicíny.
Odoslaním tohto formulára vyjadrujete súhlas so spracovaním osobných údajov za podmienok, ktoré sú dostupné na internetových stránkach www.klinikazdravia.sk/ochrana-osobnych-udajov
MUDr. TERÉZIA GRIGĽOVÁ dermatológ špecialista

Atestovaná kožná lekárka s viac ako 10 ročnou praxou v estetickej a korektívnej medicíne. Prax absolvovala na najlepších klinikách v Bratislave (Esthetic, Mediskin, Ústav lekárskej kozmetiky), kde mala možnosť pracovať s rôznymi laserovými a terapeutickými prístrojmi a spolupracovať s najlepšími odborníkmi na estetickú dermatológiu. Pri svojej práci tieto skúsenosti rada využíva a kombináciou rôznych techník sa snaží o čo najlepší výsledok pri riešení rôznych dermatologických problémov.

Podobné články
článok / Dec 18 2020
Za sfarbenie pokožky a vlasov je zodpovedný pigment melanín, ktorý pokožku chráni pred škodlivými účinkami ...
článok / Feb 15 2021
Rozšírené, výrazné žilky a metličky tmavočervenej, fialovej a modrej farby trápia vysoké percento populácie...
článok / Sep 17 2020
 Čo je lipóm? Lipóm je najčastejšie malý, ostro ohraničený, pomaly (aj niekoľko mesiacov alebo rokov)...
článok / Nov 10 2021
Čistá pleť je základom pre jej zdravie a vitalitu. Navyše, pokožka tváre je neustále viditeľná a jej nedost...